Personen

6

Klaar in:

55 min

Calorieën:

?

Goed als:

Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 80g goudakaas
  • 1 blokje groentebouillon
  • 600g aardappelen, geschild en gesneden in 2mm schijfjes
  • 500g witloof stangen
  • 4 gedroogde en gerookte Ganda ham, zeer dun gesneden
  • 30g boter
  • 30g bloem
  • 70g light room
  • 1/2 koffielepel peper
  • 1 snuifje chilipoeder
  • 1 snuifje kruidenzout

Witloof in hesprolletjes, opnieuw een Vlaamse klassieker gemakkelijk in de Thermomix klaargemaakt.

Smakelijk!

BEREIDING: StAp VOOR StAp

Stap 1

Doe de kaas in de Thermomix mengbeker 5 sec. / snelheid 7 en in een aparte kom zetten.

Stap 2

water en bouillon blokje in de Thermomix mengbeker doen, aardappelschijfjes in het kookmandje dat in de mengbeker hangt leggen 

Stap 3

Witloof halveren, de bittere kegelvormige kern uitsnijden, met het snijvlak naar boven leggen bovenaan in de varoma en met kruidenzout bestrooien: 20 min. / varoma / snelheid 1 voorgaren

Stap 4

Aardappelen in een met boter ingevette ovenschotel leggen als bodemlaag, de witloofhelften terug samen doen en met hesp omwikkelen en op de aardappelen leggen

Stap 5

Het gaarvocht uit de Thermomix mengbeker opvangen

Stap 6

Boter en bloem in de beker doen: 1 min. / 100 ° C / snelheid 1,5

Stap 7

Doe de room en het gaarvocht in de mengbeker: 3,5 min. / 100 ° C / snelheid 2,5

Stap 8

Helft van de kaas, peper en chilipoeder in de Thermomix mengbeker toevoegen: 30 sec. / 100° C / snelheid 2,5

Stap 8

Saus over de witloofstangen gieten. De overgebleven kaas er bovenop bestrooien en afbakken in voorverwarmde oven 25 min. / 200° C